Autor: Alice Salumets, Rödl & Partner Advokaadibüroo vandeadvokaat • 21. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hüvitis töölepingu ebaseadusliku lõpetamise korral

Tööandjapoolne töölepingu erakorraline ülesütlemine võib teatud juhtudel osutuda ebaseaduslikuks. Mis siis saab?

Kui kohus või töövaidluskomisjon tuvastab, et töölepingu erakorraline ülesütlemine on tühine, siis loetakse, et tööleping ei ole erakorralise ülesütlemisega lõppenud. Ehk teisisõnu, töölepingu kehtib edasi. Samas näeb töölepingu seadus (TLS) § 107 lõige 2 ette võimaluse, et sellisel juhul lõpetab kohus või töövaidluskomisjon tööandja või töötaja taotlusel töölepingu alates ajast, kui see oleks lõppenud ülesütlemise kehtivuse korral. Praktikas on üldjuhul nii töötaja kui ka tööandja huvitatud juba konfliktse töösuhte lõpetamisest ja tavaliselt taotlus tööleping lõpetada kohtule või töövaidluskomisjonile ka esitatakse.

Töölepingu lõpetamisega kohtu või töövaidluskomisjoni poolt asi ei piirdu. Riigikohus on leidnud, et olukorras, kus tööleping lõpetatakse TLS § 107 lõike 2 alusel, peab kohus või töövaidluskomisjon omal algatusel mõistma tööandjalt töötaja kasuks välja TLS § 109 lõike 1 esimese lause alusel kolme kuu keskmise töötasu suuruse hüvitise, v.a kui töötaja avaldab, et ta hüvitist ei soovi.

Liitu Palgauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianPalgauudised.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoPalgauudiste toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanPalgauudised.ee turunduslahenduste müügijuht Tel: 53 315 700