Autor: Verner Silm, Rödl & Partner Advokaadibüroo advokaat • 25. september 2019

Töölähetusega seotud küsimused

Töötajad käivad töölähetustes järjest enam ja sellest tulenevalt on tööandjatel kohustus teada kohustuslikke reegleid, mis töölähetusega seotud – millistele seadustele allutakse ja milline on vajalik dokumentatsioon.

Kui tööandaja saadab töötaja lähetusse lühemaks ajaks, siis tavaliselt ei mõelda isegi sellele, et tuleks taotleda töötajale tõend A1, kuid nimetatud kohustus on tööandjal olemas. Kui Eestis elav inimene töötab samaaegselt mitmes Euroopa Liidu liikmesriigis, peab talle olema väljastatud tõend A1. Töötamine ei tähenda ainult pikaajalist töötamist, vaid võib piirduda ka ühe päevaga, mille puhul on kohustus tõend A1 siiski võtta. Tõendiga A1 saab töötaja oma teistele töökohariikidele tõestada, et seal sotsiaalkindlustusmaksete maksmise kohustust ei ole ja kõik tööandjad maksavad sotsiaalmakseid riiki, kus on väljastatud tõend A1. Seda just olukorras, kui peaks tekkima vaidlus ametnikega selle üle, kes see eestlane töökohas on, kellel ei ole ühtegi lähetusega seotud dokumenti ja kes tegelikult peaks töötama Eestis. Seega, alati tuleb taotleda tõend A1, seda on võimalik teha nii tööandajal kui ka töötajal endal, kasutades eesti.ee portaali.

Liitu Palgauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianPalgauudised.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoPalgauudiste toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanPalgauudised.ee turunduslahenduste müügijuht Tel: 53 315 700