Autor: Maret Güldenkoh, Sisekaitseakadeemia Finantskolledž • 13. november 2020

Töötasu arvestuse ABC

„Heal lapsel mitu nime“ – palgaarvestus, töötasu arvestus, käsundi tasu arvestus, töövõtu tasu arvestus ja nii edasi. Üks on kindel – kui ei osutata teenust, siis tehakse tööd ja töö eest saadakse tasu, mis tuleb palgaarvestajal arvutada, sellelt maksud kinni pidada ja lisanduv maksukohustus täita. Lisaks kokku lepitud töötasule lisanduvad sageli lisatasud ühikute alusel, preemiad, boonused, puhkusetasud jms. Kõik see tuleb raamatupidamises kokku arvutada ja füüsilisele isikule ülekanded teha.
Sisekaitseakadeemia Finantskolledži lektor Maret Güldenkoh

Suurettevõtetes on mitmeid raamatupidamisspetsialiste, kes erinevate kuluarvestustega tegelevad. Väikeettevõtjate raamatupidajad peavad sageli olema „kõik ühes“ ja suutma kuluarvestused kontrolli all hoida. Raamatupidaja peab oma tegevuses lähtuma kutse-eetika koodeksist, milles on sätestatud põhinõuded eesmärkide saavutamiseks: usaldusväärsus, kindlustunne, kutsealane kompetentsus ja tegevuse kvaliteet. Seega peab palgaarvestaja teadma milliste tasude korral millised maksud tuleb arvestada ja kinni pidada.

Liitu Palgauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianPalgauudised.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoPalgauudiste toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanPalgauudised.ee turunduslahenduste müügijuht Tel: 53 315 700