Autor: Palgauudised.ee • 1. veebruar 2022

Arvamus: Platvormitöö tegijaid ei tuleks käsitleda töötajatena

Kaubanduskoda andis sotsiaalministeeriumile teada, et Eesti ei peaks toetama Euroopa Liidu direktiivi, millega muudetakse platvormide vahendusel teenuseid osutavate inimeste lepingud töölepinguteks. Selline muutus piirab paindlikkust nii platvormide kui ka nende vahendusel teenuseid osutavate isikute jaoks ning mõjub negatiivselt ettevõtluskeskkonnale.
Foto: Unsplash

Muudatustega soovib Euroopa Komisjon laiendada sotsiaalsete tagatiste (ravikindlustus, tasustatud puhkus, pensionimaksed) kättesaadavust platvormi kaudu teenust osutavatele inimestele, muutes osade platvormide vahendusel teenuseid osutavate isikute lepingutest töölepinguteks. Koda on sellisele muudatusele vastu, sest Eestis on töösuhted piisavalt hästi reguleeritud ning Tööinspektsioon hindab ka praegu vajadusel võlaõiguslikke lepinguid ümber töölepinguteks ja ka vastupidi. Lisaks ei ole kojale teadaolevalt täna suuri probleeme platvormi kaudu teenust osutavate isikute sotsiaalsete tagatistega, sest paljudel juhtudel osutatakse teenust põhitöö kõrvalt või teenuse osutamise eest saadav tasu on piisav, et saada endale ravikindlustus.

Liitu Palgauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianPalgauudised.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoPalgauudiste toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanPalgauudised.ee turunduslahenduste müügijuht Tel: 53 315 700