Autorid: Tambet Toomela, Erika Tuvike, Marja Stina Saaliste • 27. juuli 2023

Kohtusaalist | Töötaja aegumatud puhkusepäevad osutuvad tööandjale kulukaks üllatuseks

Ilmselt on paljudele teada, et töölepingu seaduse § 68 lg 6 kohaselt aegub põhipuhkuse nõue ühe aasta jooksul arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse. See tähendab, et kui töötaja selle aja jooksul oma puhkust ära ei kasuta, ei ole tööandjal kohustust võimaldada talle kasutamata puhkusepäevade kasutamist muul ajal. Euroopa Kohus on aga oma 2022. aasta septembris tehtud lahendis C‑120/21 leidnud, et põhipuhkuse nõue võib olla teatud juhtudel aegumatu.

Kohtuasja kohaselt nõudis Saksamaal töötaja oma tööandjalt rahalist hüvitist 101 tasustatud põhipuhkuse päeva eest, mida ta ei olnud kasutanud aastatel 2013–2017. Saksamaal aegub põhipuhkuse nõue kolme aastaga, seetõttu rahuldati töötaja nõue vaid osaliselt (hüvitis mõisteti riigi kohtult välja vaid perioodi eest, mil puhkusepäevad ei olnud aegunud). Töötaja kaebas otsuse edasi ja riigi kohus pöördus Euroopa Kohtu poole. Eesmärk oli saada hinnang, kas võttes arvesse seda, et tööandja peab töötajale võimaldama puhkepäevade kasutamise, on võimalik, et puhkusepäevad üldse aeguvad, kui tööandja neid töötajal kasutada ei võimalda.

Liitu Palgauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Palgauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianPalgauudised.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoPalgauudiste toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanPalgauudised.ee turunduslahenduste müügijuht Tel: 53 315 700